Vattenkraft är miljöskadligt

Ibland får kraftbolagen för sig att marknadsföra vattenkraft som ”grön” el eller till och med ”miljövänlig”. Det är den inte – vattenkraften ställer till med stora skador i miljön.

Hissmofors kraftverk i Indalsälven – så långt från en naturlig älv man kan komma.

Det är ett tag sedan man hörde kraftbolagen ljuga sig blå om den ”gröna” elen. Sedan de ett par gånger fått backning av Marknadsdomstolen och Konsumentombudsmannen har de börjat akta sig för att marknadsföra vattenkraften som miljövänlig. Det är nämligen så att kraftverkslobbyn mycket väl vet om att vattenkraften är gravt miljöskadlig – men eftersom de flest människor inte känner till vad som händer i ett utbyggt vattendrag så har de kunnat fortsätta med sina lögner bra länge. Ända tills organisationen Älvräddarna såg till att anmäla några av de värsta övertrampen.
Många människor tänker att vattnet i älvarna – det rinner, ju. Spelar väl ingen roll om man kör det genom en turbin och utvinner lite kraft på vägen. Men fullt så enkelt är det inte. För att få ut någon effekt att tala om måste man dämma upp vattendragen. Dämma rejält och högt. Sedan måste man köra vattenståndet upp och ner, upp och ner. Det mår miljön inte bra av. Kraftverksdammar är helt konstgjorda miljöer, med en utarmad fauna och flora. Små organismer klarar inte vattenståndsvariationerna, de försvinner och därmed högre organismer som lever av dem. Vi får ett helt förändrat ekosystem, vilket på sikt också påverkar saker som näringstillförsel och gödning i vattendragen.
Lägg därtill att vandrande fisk inte kan ta sig förbi kraftverken. Laxfiskar och ålar stångar sig blodiga mot betongväggarna när de vill vandra uppströms – eller mals till fiskfärs i turbinerna när de vill nerströms.
Mycket av de här skadorna skulle kraftbolagen kunna minimera, genom att bygga en förbifart, ett så kallat omlöp, förbi kraftverken. Men då måste de släppa ifrån sig ett par-tre procent av det rinnande vattnet och det klarar de inte. Det svider för mycket i plånboken hos människor som har girigheten och profitmaximering som sina främsta drivkrafter.
Det finns ett undantag i den genomruttna kraftverksindustrin. Ett litet kraftbolag som heter Tranås Energi. Dom bygger frivilligt omlöp, samarbetar med fiskevårdare och miljövänner och släpper till och med förbi mera vatten än vad vattendomarna ålägger dem. Tänk på det nästa gång det är dags att välja elleverantör. Tranås Energi var det, ja.

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s