Köpa vingar för pengarna?

Blir lite ledsen när jag läser i avisan att sånglärkan håller på att försvinna. Denna, min barndoms karaktärsfågel – en följeslagare över de ännu oplöjda fälten.

I minnet kan jag återkalla den stickiga, klara doften av kvardröjande nattfrost när jag äntrade cykeln och började kryssa fram mellan de återfrusna vattenpölarna på den leriga byvägen, på väg till skolan. En blek marssol började kava upp över åkertegarna och plötsligt hörde man den klara drillen och såg de snabbt fladdrande vingarna som kastade sångaren allt högre mot skyn.
Trötta på vinter, mörker och kyla tar vi människobarn tacksamt emot alla sorters vårtecken; snödroppar och vintergäck, ropande tranor och knarrande gäss, staren som plötsligt sitter på tacknocken och klapprar med näbben. Men, i min barndom var det, som sagt, lärkan vi spanade och lyssnade efter.
För 50-60 år sedan var det skånska jordbrukslandskapet fortfarande lärkvänligt. Det fanns gott om dikesrenar, osådda åkerhörn, trädamark och andra ställen där lärkorna kunde finna skydd och föda. Men så började man gräva ner stengärsgårdarna, såga ner trädridåerna, lägga ihop åkrarna till allt större enheter som besåddes, ända ut till kanterna med en och samma gröda, ofta spannmål. Det skånska landskapet omvandlades till monokulturer, som snart blev så artfattiga som man kunde vänta sig.
Monokulturerna blir allt fattigare – fler och fler arter hotas. En av dem som nu står på tur är sånglärkan. I Sverige har tre av fyra lärkor försvunnit under de senaste 35 åren. Nu har Sveriges Ornitologiska förening dragit igång en kampanj för att rädda lärkan. Det gör man i samarbete med lantbrukare som anlägger så kallade lärkrutor, små osådda områden.
Du kan vara med och rädda sånglärkan. Stöd kampanjen genom att ”köpa” en lärkruta. Av de 50 kronor du betalar går 40 kronor till lantbrukaren som kompensation för inkomstbortfallet. Du köper din lärkruta via den här länken.

Annonser
Det här inlägget postades i Natur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s