Ett konstigt namn

– Var bor du, egentligen, säger folk och ser lite konfunderade ut när jag säger Fundersed. Det är väl ett konstigt namn, låter mer norskt än skånskt…

Det finns ju dom som bor på Storgatan, eller Plommonvägen och dom brukar inte behöva uppge sin adress mer än en gång. Sedan finns det folk som bor på Coldinuvägen, Sladdergatan eller i Fundersed. De tre sistnämnda har jag hunnit med under min livsvandring i Blekinge och Skåne. Dessa mina adresser har många gånger vållat huvudbry och omfrågningar. Speciellt bland människor som har lite dålig språkförståelse och svårighet att navigera mellan diftongen och triftonger. Så det har blivit till att förklara – och ibland att förklara igen.
Nåväl, Coldinuvägen har fått sitt namn efter en lite konstifik orden som fanns i Stockholm och Karlskrona. Liksom de flesta ordnar hade den ambitionen att vara samhällsnyttig och hjälpte därför till med navigeringen till sjöss, genom att sätta upp så kallade Coldinukors på annars inte utmärkta grynnor i skärgården.
Sladdergatan i Ystad brukar framlocka en del småleenden, särskilt med tanke på att lokalavisan Ystads Allehanda har sin officin vid denna gata, om än entrédörren vetter mot Lilla Norregatan och YA-folket därmed slipper förklara att Sladdergatan inte har med sladder att göra. Ja, det har det ju förstås, fast ”sladdra” i äldre svenska inte bara betydde att vifta med munlädret utan också att skaka om tvätten. Gatan ledde nämligen ner till tvättplatsen vid den å som numera är helt kulverterad och bara ger sig tillkänna som en ankedamm vid klostret. Vid ån låg kvinnorna på knä och ”sladdrade” tvätten.

Nej, Trafikverket det heter inte Funderset.

Men numera bor jag alltså i en liten by på Linderödsåsen som heter Fundersed. (Inte Funderset, som Trafikverket har fått för sig). Ett ovanligt namn, som låter lite främmande – ja, norskt som sagt. Men det är det verkligen inte alls, varken främmande, konstigt eller norskt.
Om man forskar lite får man nämligen fram att byn har namnats på ett av de allra vanligaste sätten i dessa trakter: genom sammansättning av ett mansnamn och ordet ”ryd”, för röjning.
Förleden är Funder, ett förr ganska vanligt namn i det då danska Skåne. Enligt SCB är det i dag endast fem svenskar som heter Funder, varav faktiskt två är kvinnor, men i Danmark är det vanligare. Namnforskarna tror att det kanske givits till hittebarn, ”den fundne”.
Hur som helst är efterleden så pass prosaisk som ”ryd”. Oerhört vanligt ord för röjning i norra Skåne, Blekinge och Småland. I södra Skåne heter det oftast ”röd” och längs västkusten blir det ”red”. Sammansättningen Fundersryd har så småningom försvagats. Lite mumliga och lata skåningar har inte riktigt orkat artikulera Fundersryd. Pröva själv att säga namnet fort ett antal gånger, så kommer du att märka att rätt vad det är så blir det – Fundersed.
Konstigare än så var det faktiskt inte.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s