Rädda för naturen

Vi mötte ett par älgar på morgonpromenaden i dag. Kul, tyckte vi – men jag förstår att inte alla känner det så. Bland dagens urbana människor finns det faktiskt många som är rädda för djur och natur.

En ofarlig älg i vår hemmaskog.

För mindre än 100 år sedan var de flesta svenskar sysselsatta inom jordbruket, eller hade i alla fall bönder i familjen. Det var naturligt att vistas ute i naturen, inte minst om man ville förflytta sig. Att ta sig till skola, arbete eller nöjen förutsatte oftast att man traskade, eller möjligen åkte hästskjuts, genom beteshagar, skogar och längs dammiga landsvägar. Att känna igen och notera de vanligaste djuren, fåglarna och växterna och var allmängods. Så mycket att vi har mängder av referenser till djur och natur, till exempel i ordspråk:
Glad som en lärka.
Hal som en ål.
Snabb som en vessla.
Uttryck som vi ofta hör, men som håller på att mista sin betydelse för den urbana människan som aldrig hört en lärka stiga jublande mot vårhimlen, som aldrig försökt hålla en ål med händerna eller som aldrig sett en vessla rinna fram mellan stenarna i gärdsgården.
Inte nog med att tredje generationens stadsbor tappar förståelsen för djur och natur – många har till och med blivit rädda för naturen. Det finns flera undersökningar som visar att människor är rädda för att gå ut i skogen. Rädda för att möta varg, älg, vildsvin eller andra farliga djur. Rädda för att gå vilse, drunkna, få träd över sig eller falla ner från klippor.
Den här rädslan är förstås ett bekymmer. Ett bekymmer för stadsmänniskorna, som går miste om den helande verkan som naturen kan ha på trasiga själar, men även ett bekymmer för oss som jagar, fiskar, skådar fåglar, plockar svamp eller vad vi nu sysslar med där ute i spenaten. Med allt färre som har någon relation till naturen blir det allt svårare att rekrytera medlemmar till natur- och miljöorganisationer, allt svårare att få förståelse för det vi sysslar med och allt svårare att organisera motstånd mot dom som vill exploatera och förstöra naturen.
Gör naturen en tjänst – ta med din gode vän från staden ut bland träd och blommor, upplev en soluppgång vid Ringsjön, vandra bland vitsipporna i Fulltofta eller kolla på hjortarna i Vombs fure. Jag försäkrar att såväl vildsvin som älgar är mera rädd för dig än du är för dom.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Jakt, Natur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s