Ett jävla liv i Lübeck

Det sitter en liten jävel på en stor sten utanför Mariakyrkan i Lübeck. En riktigt söt liten jävel som kammar sitt toviga skägg med fingrarna och ser rätt belåten ut. Vad gör han där?

Det är sådana frågor som kan få bloggförfattaren att bli tämligen disträ och okontaktbar – tills han fått svaret på frågan. Nu för tiden är det, gud ske lov (om man törs nämna de motstående storheterna i samma bloggpost), ganska enkelt. Man hittar bara på lite fiffiga ordkombinationer, skriver in dem i Google-sökfältet och vips har man ett antal hundra (eller hundratusen) svar att välja på.
Bland svaren hittar jag både skojiga och seriösa – men trevligaste är utan tvekan den folkliga legenden:
När borgarna i Lübeck började lägga grunden till Mariakyrkan trodde djävulen att de tänkte bygga ett värdshus. Det tyckte han var en bra idé och började hjälpa till. Men när djävulen förstod vad det var de höll på att bygga blev han riktigt förbannad. For iväg och hämtade en stor djävulssten för att krossa bygget – men hejdades av de goda borgarna. För att blidka honom lovade de att bygga en vinstuga precis bredvid kyrkan. Då släppte djävulen ner stenen vid kyrkomuren och satte sig därpå för att kolla så att vinstugan byggdes enligt löftet. Och där sitter han än och tittar på vinstugan.
Vinstugan har jag inte besökt, men en liten bit bort ligger den italienska restaurangen La Diavolo, som plockat upp djävulstemat. Den kan jag varmt rekommendera.
Avslutningsvis ska vi kanske konstatera att det inte är helt ovanligt med djävlar vid, kring och på kyrkor. På några ställen kan man hitta djävulsansikten både på takfriser och i utsmyckningen inne i kyrkan. Speciellt under medeltiden var prästerskapet rätt angeläget om att inpränta djävulens närvaro och vikten av ständigt vara på sin vakt mot honom.

Om man går förbi djävulen och kyrkporten hittar man den fina, italienska restaurangen La Diavolo.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s