Se upp med kyleffekten!

Frusit om näsan i helgen? Jo, det är kanske inte så konstigt eftersom det var sisådär 20 grader kallt. Var det inte? Jo, om man räknar med vindens kylande effekt.

”Ta på mössan, i dag är det kallt”, skrev en god vän på Facebook sedan hon varit ute och rastat hunden i lördags morse. Jag tittade på termometern, konstaterade minus tre – och sedan höjde jag blicken och kollade de snabb drivande molnen och de nakna trädkronor som vajade i vinden. Det blåste friskt, säkert uppemot 15 m/sek i byarna och då blir det bra kallt, även om termometern säger något annat.
Kyleffekten är något som brukar överraska norrlänningar på besök i Skåne. Här blåser det nästan alltid och luftfuktigheten är oftast hög. Då behövs det inte så vidare värst många minusgrader förrän det känns i lilla nästippen.
Kolla tabellen härintill (som jag knyckte ur en dagstidning för en herrans massa år sedan). Den illustrerar rätt effektivt att med tio minusgrader börjar det bli farligt att vara ute när det blåser mer än tio m/sek.

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s