Köldhål och lokala prognoser

Efter lång tvekan har kung Bore slutligen bestämt sig för att göra ett besök även i södra Sverige. Det har blivit vinter. Ganska lite snö, men rätt många minusgrader.

”Och i natt har det varit ända ner till nio minusgrader i Skåne”, säger en lätt upphetsad morgonvärd i radio Malmöhus – och jag suckar och kastar en blick på termometern som visar minus tolv…
Som jag skrivit i en tidigare bloggpost, så bjuder vädret ofta på rätt ordentliga lokala variationer. Vi märkte det tydligt på den tiden när nuvarande bostaden var ett fritidshus och vi var mantalsskrivna i Malmö. Resan från Malmö upp till Fundersed bjöd ofta på flera graders temperaturfall – och kallregnet i Malmö förbyttes i dalande snöflingor när man klättrade upp på åsen.
Vi bor ganska exakt mitt uppe på Linderödsåsen, cirka 130 meter över havet. ”En liten kulle” med norrländska mått mätt, men ändå tillräckligt för att påverka vädret. Dessutom ganska mitt i Skåne, långt från vattnet och i en liten dalsänka – ett riktigt ”köldhål”. Kall luft sjunker neråt och vid stilla väder kan den bli liggande i vår lilla dal. Därför är det ofta kallare hos oss än på SMHI:s officiella mätstationer i landskapet.
Moderna vädertjänster på internet kan erbjuda förbluffande lokala prognoser. Såväl smhi.se som yr.no och klart.se har prognoser för Funderset. Det är ju fantastiskt. Tänk att det sitter en norsk meteorolog och klurar över vad det ska bli för väder i en liten bortglömd by i de skånska alperna…!
Det gör det naturligtvis inte. De här lokala prognoserna är helt datorframställda och därmed behäftade med de fel och brister som alltid uppstår när man låter maskiner föreställa människor. En livs levande meteorolog bygger också sina prognoser som på omfattande datoruträkningar – men har hela tiden möjligheten att korrigera med hjälp av eget kunnande och erfarenhet. Därför kan det vara klokt att ta lokala webbprognoser med en nypa salt. Kolla flera olika och väg dem mot varandra, så kommer du närmare sanningen.

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s