Sjöbris i öknen

De flesta som tillbringat några sommardagar vid stranden har upplevt hur det uppåt dagen börjat blåsa in mot land. Ett väderfenomen som kallas sjöbris – och som kan bli riktigt häftigt om stranden består av en öken.

Med vindar på uppemot 20 m/sek blev det bra fart på draksurfarna.

Vi åker till Gran Canaria mest varje vinter. För att få lite ljus och värme  och för att ladda de mentala batterierna. Årets två veckor vid kanten av Maspalomas öken gick i solens tecken. Det var strålande solsken, men ganska blåsigt. Ett stabilt högtryck uppe vid Madeira pumpade hela tiden in en nordostlig luftström över Kanarieöarna. (Det blåser alltid medsols runt ett högtryck.)
Den långa sandstranden mellan Maspalomas och Playa del Inglés går i nord-sydlig riktning. Det blåste alltså snett in mot stranden och därinnanför ligger den lilla öknen som turistmyndigheterna är så stolta över. När solen började värma frampå förmiddagen kan jag lova att det blev fart på vindarna.
När solen öser på från en molnfri himmel blir det mycket fort varmt i öknen. Den varma luften stiger snabbt uppåt och vinden från havet gör sitt bästa för att fylla ”tomrummet”. Det blåste 8-10 m/sek på morgnarna, men ute vid ökenstranden drog snart vindarna på med det dubbla. Till glädje för draksurfarna som kom upp i hisnande hastigheter.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s