Den perfekta stormen

Alla som sett filmen ”The perfekt storm” minns säkert TV-meteorologen som entusiastiskt berättar om hur den perfekta stormen håller på att byggas upp. Riktigt lika kul var det förstås inte för grabbarna på fiskebåten…

För den som har som yrke att observera och förutsäga väderutvecklingen är det naturligtvis roligare när det händer något. Ett fastlåst väderläge med ett blockerande högtryck blir ju rätt tråkigt efter några veckor. Då är det rätt mycket kuligare när vi hamnar i frontlinjen mellan högtryck och lågtryck och isobarerna börjar tätna.
Grovt uttryck så kan säga att det är solen som är motorn i väderutvecklingen. Genom att dess strålar värmer upp atmosfären så stiger, eller sjunker luften på olika ställen, det bildas luftströmmar som resulterar i tryckskillnader vid markytan. Det är dessa tryckskillnader som i hög grad styr hur och var det blåser, om vindarna är varma eller kalla och om fuktiga luftmassor kondenseras till moln som så småningom ramlar ner som nederbörd.
Att ha pejl på att det alltid blåser från ett högtryck, mot ett lågtryck gör det lite lättare att förstå väderkartorna. Särskilt om man också vet att vindarna på norra halvklotet alltid blåser motsols kring ett lågtryck, men medsols runt ett högtryck. Detta beror på den så kallade corioliseffekten, orsakad av jordrotationen.
Det är när djupa lågtryck passerar förbi stadiga högtryck som det kan bli rejält blåsigt. Ett rätt vanligt scenario för vår del är att vi har ett högtryck över Centraleuropa och att ett lågtryck på väg österut fördjupas kraftigt norr om Brittiska öarna. Tryckskillnaden blir då mycket stor när lågtrycket passerar över mellersta Sverige. De två vindsnurrorna kring lågtryck och högtryck (motsols och medsols) samverkar och i södra Sverige får vi storm, med vindar kring väst.
Under senare år har vi haft flera stormar av denna typ; Gudrun, Per och nu senast Berit den första advent. Ingen av dem har väl varit ”den perfekta stormen”, men nog har det blåst så även meteorologerna blivit nöjda…

Annonser
Det här inlägget postades i Natur, Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Den perfekta stormen

  1. Ping: Sjöbris i öknen | Yttersta gränsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s