Tre kalla vintrar i rad?

I slutet av november började olyckskorparna sticka upp huvudet och sia om att den tredje stränga vintern var på väg. Men det finns faktiskt inget som helst vetenskaplig stöd för att två kalla vintrar ska följas av en tredje.

Som jag konstaterat i en tidigare bloggpost så är vi svenskar väldigt intresserade av vädret. Vi pratar ofta väder och många människor har bestämda uppfattningar, både om hur vädret varit och hur det ska bli. Men om man är lite extra vädertokig, som jag, för man väderdagbok och då kan man snabbt konstatera två saker:

1. Mannaminnet är väldigt kort.

2. Det går inte att förutsäga stränga vintrar, eller varma somrar, med stöd av den vinter, eller sommar, som varit.

När det gäller mannaminnet räcker det ibland bara några veckor, speciellt under regniga perioder.
”Det var ett evinnerligt regnande. Det har ju regnat hela sommaren”, kan folk sucka i början av augusti. En snabb titt i väderdagboken brukar då avslöja att det regnat i ungefär tre veckor, medan det under hela juni och en bra bit in i juli var soligt och ovanligt torrt.
Än värre blir det när folk ska spå väder och lutar sig mot hur det har varit. Inte nog med att många minns fel, dessutom verkar det väldigt lätt att dra förhastade slutsatser. Det här senhösten och förvintern har det varit många spådomar om att nu ska vi få en tredje, lång och sträng, vinter. Det har vi inte fått, inte hittills i alla fall – och tittar man på statistiken så finns det faktiskt inte mycket som talar för att det ska bli så.
Grafen nedan är hämtad från SMHI och visar medeltemperaturen och dess avvikelsen från normalen under de tre vintermånaderna, december-januari-februari. (Det ska noteras att detta är medelvärden för hela Sverige och naturligtvis kan det vara kraftiga lokala avvikelser). Vi kan dock notera att under dessa 150 år har det förekommit perioder med tre kalla vintrar i rad vid två (!) tillfällen, dels i början av 1940-talet (krigsvintrarna), dels i mitten av 1980-talet. Annars spretar det rätt rejält. Vad man dock med säkerhet kan säga är att det under 1990- och 2000-talet varit ovanligt många milda vintrar i rad. Ett ganska kraftfullt, vetenskapligt stöd för att vi faktiskt håller på att få ett varmare klimat. Men om sedan det beror på växthusgaser, eller ingår i de ständiga klimatcykler som präglar vår jord, är en annan historia som jag ska be att få återkomma till.

Ill: SMHI

Annonser
Det här inlägget postades i Väder och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s