”Åsa, tänk att vi fryser på Åsa Bodén”

Det började lite blygsamt med Curry Melin på 1960-talet och så småningom klev dom, med sina starka personligheter, rakt in i våra vardagsrum – TV-meteorologerna.

På 1950-talet och en bit in på 60-talet lyssnade jag på meteorologerna på radion. Den stod alltid på när man åt frukost och det dröjde inte många år innan jag kunde alla stationerna i Sjörapporten (spännande namn som Borkum Riff, Hirtshals och Skags udde) utantill. I mitten på 1960-talet placerades en stor, gulgrå låda i vårt vardagsrum och på den suddiga och flimrande skärmen framträdde Olle Björklund med nyheterna i Aktuellt.
”…och så lämnar vi över till vädret”.
Och där stod Curry Melin, som inte bara hade ett lustigt förnamn, utan som också var en mycket stark personlighet som presenterade väderprognosen pedagogiskt och med en stor dos humor.
Curry var en av de första och sedan kom de i en lång rad; Leo Rannalet, Curt Kempe, Rune Joelsson och många, många fler. Den som känner för lite meteorolognostalgi kan klicka på den här länken.
Många kul och färgstarka gubbar, men ingen av dem skulle vålla sådan uppståndelse som Åsa Bodén. Säkert helt utan att mena det blev denna sakliga och akademiska dam föremål för en ren personkult och också för en hel del pojkars våta drömmar. Det gick så långt att gruppen Byfånarna (bakom pseudonymen dolde sig bland andra Björn Skifs) snodde populära YMCA-melodin och gjorde en kortlivad hitlåt. (Tyvärr kan du bara lyssna på den här länken om du har Spotify).
Samma nivå på popularitet har nog bara John Pohlman nått – och då var det inte så att tjejerna kastade trosor till honom när han var ute och ”larvade sig i folkparkerna”. Men denna entertainer presenterade varje dag en vädershow som förenade det bästa av amerikanernas ”weathergirls” med saklig, meteorologisk kunskap. Sedan utökade han sin kontaktyta mot publiken genom att turnera med olika jazzorkestrar. Favoritnumret var förstås ”Singing in the rain”.
TV-meteorologerna blev ett begrepp och så roligt att HasseåTage skrev en obetalbart Papphammar-sketch, där Gösta Ekman framträder som den något sexfixerade TV-meteorologen.

Annonser
Det här inlägget postades i Musik, Natur, Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Åsa, tänk att vi fryser på Åsa Bodén”

  1. Ping: Höga svampar och Anders Eldeman | Yttersta gränsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s