Svensken och vädret

Det sägs att svenskar är ovanligt intresserade av vädret. Italienare, spanjorer och andra som bor på sydligare latituder finner det ofta underligt att vi är så fixerade vid vad det ska bli för väder.

Nu tror jag att svenskens väderintresse, liksom många andra så kallade nationalkaraktärer, till stora delar är en förenkling och överdrift. Men det är kanske inte så konstigt om Albert Svensson i Missenträsk kollar tv-vädret lite mera noggrant än vad Alberto Sarini i Neapel gör. Om vädergudarna vaknat på den dåliga sidan kan det innebära att Albert får ställa in det planerade pimpelfisket, medan Alberto på sin höjd behöver fundera på om han ska ta med paraplyet när han går till kaféet.
Sverige ligger nära Nordpolen. Dessutom har vi ett stort hav, Atlanten, inpå knutarna och en Golfström som håller permafrosten borta från Sverige. Faktorer som innebär att det dels är kallt för det mesta (åtminstone sett med italienska ögon), dels att vädret varierar mycket. Lägg därtill att svensken av tradition har mycket mera uteaktiviteter än italienaren, som i de flesta fall bor i en storstad. Alberto tar möjligen en promenad ner till hamnen när han känner för en liten utflykt, medan Albert ofta är ute och jagar, fiskar, plockar bär eller bara går i skogen.
Därför följer svensken väderprognoserna med stort intresse. Ett intresse som fått allt större utrymme i media, allt eftersom mediacheferna förstått att det är något allmänheten efterfrågar. Allt sedan 1960-talet har tv-meteorologerna tagit plats i våra vardagsrum – och i några fall i våra hjärtan. Men om Curry Melin, Rune Joelsson, Åsa Bodén och John Pohlman ska det handla mer en annan dag.

Att knalla ner till hamnen och kolla på Vesuvius kräver inte så noggrann planering och kanske inte heller att man kollar väderprognosen. (Foto: Lis-Britt Andersson)

Annonser
Det här inlägget postades i Natur, Väder och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Svensken och vädret

  1. Ping: Tre kalla vintrar i rad? | Yttersta gränsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s