Jag gillar att prata väder

De som läser den här bloggen någorlunda regelbundet har kanske lagt märkte till att den rätt ofta handlar om väder. Det är ingen slump. Faktum är att jag är närmast lidelsefullt intresserad av prognoser, isobarer och fronter.

När väderkartan ser ut så här så är det inte särskilt svårt att göra en prognos. Högtrycket över Danmark garanterar fint väder i Sydsverige, åtminstone ett dygn framåt.

Tyvärr förstod jag det inte förrän jag hunnit så långt in på journalistspåret att alla växlar var passerade – annars hade jag nog pluggat till meteorolog. Nu fick det i stället bli en hobby att följa väderprognoserna på radio, tv och sedermera på internet, att föra väderdagbok och att tömma regnmätaren regelbundet.
Men, intresset för väder har också medfört att jag är betydligt mer positiv till meteorologernas prognoser än folk i allmänhet. Alla kommentarer av typen:
”Dom har lovat sol i morgon, så det blir säkert regn – dom brukar ju ha fel”, avfärdar jag som struntprat.
Om man kan lite om väder och har studerat satellit- och radarbilder har man lite större förståelse för att prognoserna är just prognoser. I klartext betyder ordet väderprognos att ”vädret blir troligen så här, om det utvecklas som det brukar i en sådan här situation”. Men det är mycket som kan göra att prognoserna slår fel. Det där högtrycker över Polen kanske håller emot lite längre än väntat och tvingar upp lågtrycket på en nordligare bana. Eller så sätter lågtrycket över Engelska kanalen plötsligt fart och regnfronten når fram tolv timmar tidigare än beräknat.
Väderprognoser är färskvara. De är någorlunda tillförlitliga cirka 24 timmar framåt – från den tidpunkt då dom är gjorda. Det är viktigt att hålla reda på när prognoserna är utfärdade, eftersom en prognos som inhämtas från text-tv på morgonen kan vara tolv timmar gammal, redan när den läses. När det gäller längre prognoser, typ fem eller tio dygn, är de mindre tillförlitliga och framförallt ska man tänka på att de är – just prognoser.
Men om man har det i tankarna och försöker skaffa så färsk väderinformation som möjligt (Ja, möjligheterna har aldrig varit större än i internets tidevarv), så är det både spännande och kul att följa väderutvecklingen. Så därför får ni stå ut med att jag nog kommer att ”prata väder” ett tag framåt.

Fotnot: Ordet meteorologi som namn på vetenskapen om väder, myntades av den grekiske filosofen Aristoteles. Det betyder ungefär ”i luften befintlig”, vilket ju också kan sägas om en meteor.

Annonser
Det här inlägget postades i Natur, Väder och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s