Att lägga liv till dagarna

Eftersom jag läste nyheten i en någorlunda anständig tidning så var det ingen ”larmrapport”, men ändå framhöll skribenten i allvarsam ton att vi borde käka mindre skinka, ägg och köttbullar. En kost som kan kosta oss ett par år i livets slutskede.

Än en gång är det den så kallade ”medelhavskosten” som är på tapeten. Riktigt vad det egentligen är verkar vara lite svårt att definiera. I tidningsnotisen räknar man upp fisk, olivolja, grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, baljväxter och nötter. Forskarna har funnit att de som äter mycket sådan mat och undviker rött kött, ägg, mjölk och andra animaliska produkter lever i genomsnitt två år längre.
Forskningsresultatet får mej att tänka på historien om den gamle ungkarlen som mådde lite taskigt och gick till doktorn för en rejäl kontrollbesiktning. Doktorn lyssnade, tryckte, knackade och hummade som doktorer brukar göra och skakade slutligen på huvudet:
”Det får bli slut med kroglivet. Levervärdena är åt skogen, hjärtat är överansträngt och magsåret är nära.”
Mannen tackade för beskedet och tog på sig rocken. I dörren vände han sig om och sa:
”Jag förstår att det måste vara slut med vin och kvinnor, men kanske man kan få lov att sjunga en liten stump då och då?”
För det är ju ändå så att livet ska levas om det ska vara värt att leva. ”Det är bättre att lägga liv till dagarna än dagar till livet”, som någon klok tänkare uttryckt saken. Och med tanke på alla larmrapporter om hur vi ska vanvårdas i livets slutskede så känner åtminstone jag att jag nog kan avvara dom där två sista åren.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s