Vårt behov av ljus

”Kring jord som soln förlät, skuggorna ruva” – sjunger små änglalika varelser och spär på vinterdeppen med ett par droppar till. Men – hav tröst, det har redan börjat vända!

Jaha, tänker ni nu – har dom en annan tideräkning där ute vid yttersta gränsen? För det vet väl alla att vintersolståndet inträffar först i nästa vecka? Men, si det är lite lurigt med jordaxeln lutning och inte alldeles lätt att förstå, faktum är dock att dagen redan börjat öka lite grann på eftermiddagen. I går gick solen ner 15.33 – och i dag går den inte ner förrän 15.34 !
Sedan dröjer det ända till den 7 januari innan vi ser någon förbättring på morgonen, men det behöver vi väl inte fördjupa oss i just nu? Faktum är att folk blir alldeles tillräckligt deppiga av mörkret ändå. En mig mycket närstående kvinna saknar ljuset så mycket att det numera blivit helt nödvändigt med en julresa till Kanarieöarna. Det är inte solbrännan, kroglivet eller de salta baden som lockar mest – det är ljuset.
Och visst är det viktigt med ljus. Ett strömlöst dygn efter adventsstormen fick mig att fundera rätt mycket kring hur våra förfäder hade det. Vad tusan gjorde folk under de mörka vintermånaderna när det inte fanns electricitet i husen? Stearinljus och talglampor ger ju inte precis något flödande ljus. Bristen på ordentlig belysning innebär rimligtvis att utbudet av aktiviteter blir tämligen begränsat. Det var kanske inte så konstigt att såväl grötskedar som bordsdukar och höräfsor var hemslöjdade? Eller för den delen att barnaskaran ofta växte till en tio-tolv stycken..?

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Natur och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s