Köp inte ål!

Tänk dej att rådjuren var nästan utrotade – men folk skulle ändå kräva rökt rådjursbog på julbordet. Nähä, det går ju inte… Men det går bra med ål.

Svenska Naturskyddsföreningen bedriver en kampanj för att rädda ålen.

Snart är det jul och sällan är vi mera konservativa i våra vanor än då. Det är så mycket som är ”tradition”; julegran och pepparkakor, dopp i grytan och rökt ål på julbordet. Men det går faktiskt att bryta med traditionerna och om man har någon sorts skam i kroppen så bryter man omedelbart med åltraditionen.
Ålen är rödlistad som akut utrotningshotad. Det beror på att återväxten är katastrofalt dålig. Antalet uppväxande ålungar i våra vatten är bara tre procent (!) av vad det var för 30 år sedan. Men eftersom ålen har en mycket långsam livscykel och blir så gammal så finns det fortfarande en hel del ålar kvar i svenska sjöar och vattendrag. Men det tillkommer knappt några nya!
Flera organisationer bedriver kampanjer för att rädda ålen, bland annat Svenska Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden. Den senare organisationen har bland annat listat ett antal kända restauranger och fiskhandlare som fortfarande säljer ål. Du kan hjälpa till att rädda ålen genom att bojkotta dessa företag. Glöm bara inte att tala om för dem varför du inte vill handla där.

Annonser
Det här inlägget postades i Fiske och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s