Möten och människor

Bakom varje text vi läser finns det en människa, så det här bloggposten har inte alls kommit vilse. Någon tanklös figur är skyldig till att jag med jämna mellanrum drabbas av hjärtklappning och röda öron.

Tanklösa texter

”Upp flyga orden, tanken stilla står.
Ord utan tanke aldrig himlen når.”
Kan inte Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet eller någon annan organisation som sörjer för vår välfärd bestämma att varje journalist är skyldig att tejpa upp detta Shakespearecitat ovanför skrivbordet? Med lite mera tanke på det man skriver skulle det kanske inte bli fullt så fula grodor.
Häromdagen läste jag i husorganet följande:
”…och sådana hade vi ju gått om.”
”Gått” om??? Av sammanhanget framgick att det inte handlade om att vara ute och gå förbi någon, utan att skribenten menade att de hade ”gott” om någonting. Om det nu inte är alldeles tomt under toppluvan så borde ju minsta lilla eftertanke ha talat om för vederbörande att ”gått” har sin rot i verbet ”gå”, medan ”gott” kommer ur ”god” som är ett adjektiv.
Det här var ett ovanligt hårresande exempel. Vanligare är att skribenter inte kan skilja på ”sett” och ”sätt”. Därför kan man tvingas läsa saker som:
”Från min sida sätt.”
Ovanstående är några av de värsta skräckexemplen. Det finns andra, som man tvingats lära sig leva med. Till exempel att skribenterna inte kan skilja på ”sträck” och ”streck” eller på ”beck” och ”bäck”. Men kanske även det kunde avhjälpas om tangenttangon stoppades för ett ögonblick och hjärnan kopplades in i processen.

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s