Du betalar fiskutrotningen

Det finns ett och annat som är bra med EU – men ett som definitivt inte är bra är den gemensamma fiskepolitiken. Nu vill EU-kommissionen satsa ytterligare 69 miljarder (!) euro för att utrota resterna av de europeiska fiskbestånden.

Tack vare enorma skattesubventioner kan yrkesfisket fortsätta att utrota våra fiskbestånd. (Foto: Anders Nicander)

För inte så länge sedan visade organisationen Oceana att yrkesfisket i Europa får Ebberöds bank att framstå som ett seriöst företag. Svenska yrkesfiskare fångade 2009 fisk värd 90 miljoner euro. Bidragen, nationella och internationella, uppgick till 88 miljoner euro!
I dagarna meddelas det från Bryssel att EU-kommissionen vill satsa ytterligare 69 miljarder euro som stöd till fiskerinäringen fram till 2020. Huvudparten av stödet går till storskaligt, miljöförstörande trålfiske som desperat jagar resterna av Europas en gång starka fiskbestånd. 2010 var 70 procent av EU:s kommersiella fiskbestånd överfiskade.
69 miljarder euro är en svindlande summa pengar – och de kommer inte ut ur tomma luften. Det är dina skattepengar som går åt för att hålla ett våldsamt överdimensionerat yrkesfiske under armarna. Europas fiskeflottor har kapacitet att fånga två till tre gånger mera fisk än vad som är hållbart.
Känns det bra att du bidrar till att utrota fisken i våra hav?

Annonser
Det här inlägget postades i Fiske och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s