Brott och straff

Någon samvetslös fan stal min sons motorcykel i går natt. En fräck, blå HD Sportster är borta och Anders är jätteledsen. Han hade sparat länge för att kunna köpa den.

Innan man själv drabbats är det lite svårt att föreställa sig hur ledsen och förbannad man blir när någon stjäl ens saker. Det är inte bara den ekonomiska förlusten som svider – utan det är framförallt kränkningen som gnager på själen. Jag kan fortfarande återuppväcka känslan från när vi hade inbrott i det som då var vår sommarstuga och som nu är vårt hem. Det gjorde ont, nånstans innanför bröstbenet. Dessutom blev jag alldeles vansinnigt förbannad över polisen reaktion.
Det var nämligen spårsnö den här dagen. Det fanns mängder av jättefina fotavtryck, avtryck av bildäck och massor av andra spår, så man tycker ju att polisen gärna borde ha åkt ut och samlat lite information om de yrkesligor som vid den här tiden härjade i sommarstugorna i trakten. Men vakthavande befäl i Eslöv meddelade helt kallt att hon inte hade någon patrull att skicka och tillade:
”Du har väl försäkrat?”
Jo, det hade jag ju – men i min enfald trodde jag att polisen primära uppgift är att förebygga och beivra brott, inte att lasta över bekymren på försäkringsbolagen.
Sedan är det en annan sak att det förmodligen inte hade gjort så värst stor nytta om polisen ryckt ut, säkrat bil-, hand- och fotavtryck och gjort en rejäl brottsplatsundersökning. För även om de fått fast brottslingarna hade ju domstolarna avfärdat det hela och utdömt något synnerligen symboliskt straff. Som man gjorde mot de dieseltjuvar som nyligen åkte fast utanför Harlösa. Trakten har länge plågats av dieselstölder, men en rådig lantbrukare hjälpte till att fånga tjuvarna. Han blockerade flyktvägen med en stor hjullastare, tjuvarna tvingades köra ut i en leråker och tappade ena kofångaren. En tillkallad polispatrull stoppade flyktbilen på motorvägen och kunde lätt binda den till brottet, tack vare den saknade kofångaren.
Klockrent, kan man tycka. Det här polska paret var säkert inte ute på sin första stöldturné, men nu borde man ju kunna se till så att de under ett par år avhöll sig från brottslig verksamhet. Icke! Eftersom det här var enda brottet de verkligen kunde bindas till fick de villkorlig dom (!) och dagsböter. Det handlar ju om fattiga stackare som naturligtvis inte hade någon inkomst så därför blev det minimibot, 30 kronor och 50 dagsböter vardera. 1500 spänn – det är ju vad dom snor ihop på enda dieselstöld dom gånger de inte åker fast! Misstänker att de båda skrattade hela vägen ut från rättsalen.

Fotnot: Anders har gjort en liten hemsida om sin stulna motorcykel. Kolla gärna på bilderna och hör av dig om du får syn på den!

Tyvärr är det så dyrt att försäkra en sådan här motorcykel att det inte är rimligt.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Familj och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s