Bondförnuft är en bristvara

I takt med mekanisering och rationalisering har det blivit allt mera ont om bönder på den svenska landsbygden. Är det därför det börjar bli så ont om bondförnuft? Så ont om bondförnuft att man utvisar misshandlade barn, tillsammans med sina plågoandar?

Utvisningen av två små barn till Azerbajdzjan gör mig upprörd in i märgen. Barnen är födda i Sverige och har aldrig satt sina små fötter i den före detta sovjetrepubliken nere vid Kaspiska havet. Deras landsflyktiga föräldrar har grundligt bevisat sin oförmåga att ta hand om barn – ändå utvisas de båda barnen nu tillsammans med föräldrarna.
Barnen, två och fyra år gamla, har varit omhändertagna och placerade hos en fosterfamilj. Skälet är att föräldrarna vanskötte och misshandlade dem så pass allvarligt att myndigheterna ingrep. Och då ska man veta att det ska mycket till innan barn omhändertas.
De totalt känslokalla byråkraterna på Migrationsverket skyller på lagar och regler – och det är illa nog. Är värre är att de bortser från FN:s barnkonvention som borde vara överordnad. Konventionens artikel 3 stadgar att ”barnets bästa” alltid ska komma i främsta rummet vid alla åtgärder som rör barnet.
Tyvärr är det väldigt ont om svenska byråkrater med vanligt sunt bondförnuft. Folk som har lite civilkurage, som vågar stå upp och säga:
”I just det här fallet kan vi inte tillämpa de vanliga reglerna. Här måste vi agera enligt andra principer”.
Jag hoppas tjänstemännen på Migrationsverket ligger sömnlösa när de tänker på hur de båda barnen har det nu. Eftersom de ändå inte kan sova kan de ju ta och läsa Den tappre soldater Svejk – så kanske de lär sig något om vådan av att följa order.

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s