Spetälsk, spetälsk…

Nu har vi lyckats mota in dom i särskilda fållor. Snart kan vi sätta armbindel på dom och kräva att dom ropar spetälsk, spetälsk – nej, förlåt rökare, rökare när dom går på gatorna.

Som varande rökfri nikotinist sedan sju-åtta år ser jag på den groteska förföljelsen av rökare – och förundras. När vi tvingar utomhusrökande medmänniskor att stå på särskilda, avgränsade platser har vi för länge sedan passerat gränsen för normal medmänsklighet och humanitet. För det är väl ändå inte så att rökare är en särskild sort, ondsinta människor som bolmar på sina giftpinnar för att jävlas med oss andra?
För inte så himla längesen var de flesta av oss rökare. Jag tillhör själv en generation som tidigt fick lära sig att rökning var något tjusigt. Alla de tuffa och vackra filmstjärnorna tände en cigg när livet var extra njutbart och på teve satt alla berömdheter och blossade så man knappt kunde urskilja dem i den gryniga, svartvita bilden. Det är klart vi blev rökare, varenda en. Naturligtvis visste vi att det inte var riktigt hälsosamt, men man ska komma ihåg att det fanns betydligt farligare saker när vi växte upp. Den stora BOMBEN hängde som ett Damokles-svärd över oss och kriget var mycket, mycket kallt. Långdistansrobotarna var programmerade, ubåtarna kärnvapenbestyckade och en gång var amerikanska B52-or i luften på väg mot Sovjet, innan de fick order att vända över Nordpolen. Farlig cigarettrök – ha…
Så småningom började även vi förstå att det inte bara är ohälsosamt att röka, utan rent av riktigt, riktigt farligt. Många av oss slutade, men alla klarade det inte. Nikotin är nämligen en KRAFTIGT beroendeframkallande drog. De flesta som fortfarande röker har försökt att sluta – många gånger. Att tvinga in dem i speciella rökrutor, eller att försöka förbjuda dem att röka under arbetstid, tror jag inte hjälper dem ett enda dugg. Snarare tvärtom.
Det som förvånar mig allra mest är att det ofta är före detta rökare som springer i täten för pöbelhorden. Men, det är kanske så att bästa putsmedlet för den egna glorian är att förnedra andra människor?

I Tyskland har man lång tradition av att förfölja minoriteter. Här har man motat in rökarna i en särskilt fålla, på Stralsunds järnvägsstation – utomhus!

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s