Islamofoberna på SVT

Mitt i den tryckande sorg och smärta som bor nånstans vid mellangärdet spirar det en liten ilsken låga; en alltmera brinnande ilska mot tvärsäkra islamofober på SVT som vräker ur sig dumheter om saker som dom inte har en aning om.

Jag gillar de stilla lördagsmorgnarna på Torpet. Gott om tid att läsa tidningen, kaffet hinner nästan bli kallt och i radion pratar Lisa Syrén vänligt med någon tant i Österfärnebo om att fynda på loppmarknader. Det är stilla och man kan ta sig en lugn funderare över vad man ska göra med lördagen.
Men den här lördagen var mycket, mycket annorlunda. Lisa Syrén talade lågmält med människor om det fruktansvärda som hänt i Oslo medan jag chockad stirrade på siffrorna på Ipaden – fler än 80 döda. Så gled blicken vidare och jag såg att polisen gripit en misstänkt, en misstänkt som visade sig vara norrman, kristen fundamentalist och högerextremist. Då slog den pyrande ilskan ut i full låga, ilskan mot de tvärsäkra ”experter” som redan på fredagskvällen pekade ut islamister som skyldiga till dådet. Värst av alla var Rapports utrikeskommentator, Bo-Inge Andersson, som satt och yrade om Al-Quaida, Afghanistan och Lybien. Han andades inte ens en stavelse om att det kunde finnas andra alternativa gärningsmän!
Jag vet inte om Bo-Inge luftade sina mest ingrodda fördomar, eller om han hämtat kunskapen från de grumliga källor där han brukar fiska; CNN och Fox News. Jag vet bara att det kunde låtit mycket annorlunda om han kollat in senaste statistiken från Europol. Av fjolårets 249 terroristbrott i Europa hade tre (3) anknytning till islam.

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s