Jakten på jägarna

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem är en klok karl, som har åsikter om det mesta. Oftast genomtänkta och väl övervägda – utom när det gäller jakt. Då låter han känslorna rusa åstad med förnuftet.

Att döma av ett antal utspel under senare år kan jag inte dra någon annan slutsats än att Alhem är negativt inställd till jakt och jägare. Han är ansvarig för rovdjur, jakt och vilt inom Djurskyddet, den samlande organisationen för djurskyddsföreningarna i Sverige. Som sådan har han, med all rätt, kritiserat olagligheter som begås inom jakten.

Men hans senaste brandfackla i ämnet kan jag inte tolka som annat än totalt hjärnsläpp. Alhem anser att poliser som själva är jägare inte ska få utreda jaktbrott mot rovdjur! Man behöver ju inte ha särskilt mycket fantasi för att dra parallellerna; poliser som har körkort ska inte få utreda trafikbrott, poliser som har barn ska inte få utreda barnmisshandel, poliser som spelar golf ska inte få utreda förskingring i en golfklubb…
Självklart ska poliser som är jäviga inte utreda brott, men att tillhöra folkrörelsen ”jägarna i Sverige” är knappast att vara jävig. Nästan 300 000 svenskar löser jaktkort varje år. Bland dem finns bagare och bilmekaniker, direktörer och piloter, bönder och journalister. Ja, det finns faktiskt en del poliser också. I den stora jaktklubb jag tillhör vet jag om åtminstone två stycken.

Även om det kan kännas svårt så får man väl försöka ha så mycket förtroende för polisen att man tror att myndigheten har rutiner för att undvika jävssituationer. Men kanske är det inte så? Alhem borde veta – han har ju trots allt samarbetat med polisen större delen av sitt yrkesliv.

Jägare kan man inte lita på. Särskilt inte om dom samtidigt är poliser, enligt Alhem.

Annonser
Det här inlägget postades i Jakt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s