Vilddjuret tuggar flis

Morgondimmorna ålar sig lättjefullt neråt kärret bakom Lillstugan, solen tittar fram bakom Nickes skorsten och taltrasten tar i så att fjädrarna håller på att falla av. Det doftar himmelskt av alla örter och nyutslagna blad när vi trampar stigen med de nyss utblommade vitsipporna.

Just i det ögonblicket rivs den underbara majmorgonen i remsor. Vilddjuret nere i skogen har vaknat. Nu sträcker det på sig och vrålar efter frukost. Minst 100 kubikmeter flis kommer det att vräka i sig under morgonen. Inte har han förstånd att hålla munnen stängd när han äter heller. Ett stigande och fallande vrål, gnissel och skrap ackompanjerar flismaskinens morgonrutin. Det är kanske bra att riset kommer bort från skogen – men måste flistuggen väsnas så förbannat?

Stigande oljepriser och ökande miljömedvetenhet innebär att allt fler väljer metoder att värma huset som är snällare både mot plånbok och natur. Riset, som för bara några år sedan sågs som en bevärlig restprodukt vid skogsavverkning har plötsligt blivit värdefullt. Förr fick det ofta ligga kvar i skogen och den som någon gång har försökt ta sig fram över ett nyplöjt kalhygge, fyllt av gammalt ris vet vad det innebär. Det sätter liksom allemansrätten ur spel.

Numera tar man hand om varenda kvist. Allt åker ner i den jättelika flistuggen och blir till värme i kommunala värmepannor eller går till fabriker för att bli pellets. Det är bra, tycker jag som gärna vill kunna gena över hygget – men går det inte att få det lite tystare? Det vrålande vilddjuret som slet sönder vår majmorgon var säkert två-tre kilometer bort. Ändå måste vi höja rösten för att tala med varandra. Odjudet känns som ett helgerån och framförallt går mina tankar till de grabbar som jobbar därnere. Hur i herrans namn står de ut? Inte ens de bästa hörselskydd kan dämpa tillräcklit om man står nära.

Ta gärna hand om riset, men sätt ljuddämpare på flismaskinerna!

Eftersom ljudbilder inte är uppfunna än kan ni inte höra ljudet.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Natur. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s