Gratis motion

”…och det bästa är att det är gratis”, brukade hustrun kommentera att vi flyttat till en lägenhet, fyra trappor upp – utan hiss. Jag är inte helt säker på att flyttgubbarna delade hennes åsikt. I alla fall hörde jag dom muttra något om ”alla jävla böcker” och tunga porslinslådor.

Hur som haver så var det bra och nyttig motion att kuta uppför trapporna ett par gånger om dagen. Nerfärden gav väl inte riktigt lika mycket, men kändes i knäna. Samma inställning har min kära ådagalagt när hon tågpendlat och promenerat sista biten från stationen till jobbet. ”Lagom motion och gratis…”

Men på något konstigt sätt har det blivit omodernt att motionera gratis. Nu svettas man i kollektiv, bland stora, blänkande maskiner eller tokvevar på stillastående cyklar. Man lyfter vikter och man springer på löpband, bränner fett och sänker kolestorolet. Och betalar dyrt för nöjet.

Själv räfsar jag ihop tio skottkärror löv, klyver upp en skaplig hög med ved och tar sedan en promenad runt jaktmarken för att spana efter rådjur.

Antagligen har jag blivit för gammal för att förstå tjusningen i att gå på gym. Förmodligen finns det dom som tycker att det är roligt och dom är ju bara att gratulera. Fast jag kan inte undgå att förundras över att alla dessa gymbesökare tycks paniskt rädda för alla former av gratismotion. De tar bilen eller bussen till gymmet, de cyklar inte till jobbet och framförallt går de inte hundra meter i onödan.

Och den synnerligen vältränade och muskulöse ynglingen som parkerar på handikapplatsen, precis utanför dörrarna på ICA, har antagligen någon form av defekt som gör att han inte orkar gå de femtio meterna från närmaste lediga parkeringsplats.

"Själv tar jag en promenad och spanar efter rådjur."

Annonser
Det här inlägget postades i Familj, Natur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gratis motion

  1. Anders skriver:

    Huntingtons danssjuka är ju en neurologisk sjukdom som kan uppstå i inavlad population. Menar du ICA i Hörby?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s