Rätt ner i avgrunden

Såg på text-tv att barn till högutbildade föräldrar får bättre resultat i skolan. Tydligen har skolverket kommit med någon rapport i ämnet. (Vad nu det skulle vara bra för. Snacka om att slå in öppna dörrar…) Det behövs ju ingen Einstein för att förstå att ”köksbordsakademin” blir allt viktigare i takt med att skolan blir allt sämre.

Den som eventuellt tvivlar på att den svenska skolan är på väg rätt ner i avgrunden uppmanas enträget att läsa Maciej Zarembas artikelserie ”Hem till skolan” i DN, som börjar HÄR.

Det som är uppseendeväckande med rapporten från Skolverket är att skillnaderna börjar märkas redan i årskurs 3. Sedan blir det bara värre. Sämst: barn vars föräldrar bara har grundskola. Bättre: barn vars föräldrar klarat av gymnasiet. Bäst: barn med föräldrar som har högskoleexamen.

Det här är ett upprörande svek mot barnen. Sina föräldrar kan man, som bekant, inte välja. Man kan heller inte välja vilket samhälle man ska födas till. Men man kan banne mig ställa krav på att samhället (skolan) hjälper de barn som råkat få ”fel” föräldrar. Allt annat är inte bara inhumant och odemokratiskt, det är också ett fruktansvärt slöseri med mänskliga resurser. Nästa svenske nobelpristagare kan lika gärna födas i Rosengård som i Djursholm.

Annonser
Det här inlägget postades i Familj. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s