Spela för får

105 år får räcka, tycker Roland Thysell och lägger ner anrika möbelvaruthuset Thysells i Anderslöv. Han är tredje generationen som driver möbelaffären och eftersom hans barn inte vill ta över tyckte han det var lika bra att lägga ner. Bakom motiveringen anar man också att det kanske inte längre är så lönsamt att sälja möbler i Anderslöv när man har IKEA, ILVA och ”hur många X som helst Lutz” på promenadavstånd.

Vad angår nu detta någon ute vid Yttersta gränsen? En berättigad fråga som kan besvaras med att ”skrivbenten” utav dessa rader en gång kände och arbetade ihop med Roland Thysell. En glad gamäng och på den tiden föreföll han att vara allt annat än ett direktörsämne. Men tydligen kände han sin kallelse och tog över efter pappa när tiden blev mogen. Det vet jag inte, vi jobbade bara ihop några månader på Ystads Allehanda. Trots att han inte såg ut som en blivande direktör tror jag att han skött sysslan bra och att det alls inte handlar om det klassiska i familjeföretag:

Första generationen – Skaparen.
Andra generationen – Förvaltaren.
Tredje generationen – Förstöraren.

Thysells har dragit mycket folk och sålt bra med möbler under alla år, men till slut blev nog konkurrensen övermäktig.

Hur var det då med samarbetet på YA? Jo, Roland vikarierade som fotograf och eftersom skribenter och fotografer på den tiden arbetade tätt tillsammans blev det rätt mycket umgänge. Det var mycket upptåg och mycket kul, men allra bäst minns jag en historia om engelska landsbygden, som Roland berättade. Han hade hyrt en bil och letade sig ut på engelska landsbygden för att hitta några fina fotomotiv. Vägen var av den sort som vi sett i ett oändligt antal engelska TV-serier: den var smal och försvann bort över heden mellan två höga stenmurar. Roland åkte och åkte på den där vägen – tills en bastant grind slutligen spärrade vidare framfart. Bakom grinden stod en hoper får. Vägen var för smal för att vända. Så vad gjorde du då, undrade vi åhörare andlöst?

”Tja, vad skulle jag göra? Jag tog fram gitarren, klättrade upp på stenmuren och sjöng en bit för fåren”, svarade Roland.

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s