Trygga i 5000 år

På sätt och vis var det ju väldigt bra att kärnkraftverket i Japan gick sönder. Därmed torde risken för nya kärnkraftolyckor ha blivit så liten att den knappt finns.

I samband med folkomröstning om svensk kärnkraft 1980 så var ett av JA-sidans flitigaste använda argument hur osannolikt det var med kärnkraftolyckor. Någon överbegåvad matematiker hade räknat ut att det borde gå flera tusen år mellan varje olycka.

Då hade det redan gått åt helsicke i på Three Mile Island i Harrisburg. Så sannolikheten för att det skulle hända igen var ju praktiskt taget lika med noll, åtminstone under de närmaste två-tre tusen åren.

Så en vacker vårmorgon 1986 fick vi lära oss namnet Tjernobyl. Total härdsmälta och radioaktivt utsläpp som så småningom regnade ner över södra Norrland, där vilda djur, bär och svamp kommer att ha förhöjda cesiumhalter i flera hundra år till.

Nu har det alltså hänt igen. Gudskelov på andra sidan jordklotet och japanerna är ju så många i alla fall…

Tre svåra olyckor på mindre än 40 år! Det begriper ju varenda människa att med tanke på sannolikhetskalkylen ovan så kommer det att dröja många, många tusen år till nästa olycka. För dom som inte fattar det lägger jag härmed en länk till herr Tage Danielsson som reder ut begreppen om sannolikhet.

Tage Danielsson reder ur hur absolut osannolik en kärnkraftsolycka egentligen är...

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s