Bullar i Billinge

– Stanna i Billinge och köp med några bullar, sa dotern – och visst kan man göra det. Denna anspråkslösa by är nämligen inte den lätt förfallna husasamling man kan förledas att tro när man rullar igenom. Billinge är mera, mycket mera.

Först kan man konstarera att servicegraden är mycket hög. Här finns inte bara Skånes enda auktionsgodsaffär (andra kallar det loppis), utan även ett krukmakeri, en oerhört seglivad handelsbod, ett trumpetarboställe samt icke mindre än tre (3) kaféer. Nja, Fricks spettkaksbageri har visserligen bara sommarcafé, men då är det av den arten att det utklassar allt annat. Alla damer får Jane Austen i blicken när de träder in genom blomsterporten.

Alltså inga problem att köpa bullar och ska man säga något mer om Billinge så är det att det kan löna sig att vika av från riksväg 13 som skär rakt genom byn. Den som är intresserad av arkitektur kan hitta några vidunderliga kåkar att beundra.

Annars har väl Billinge under senare år mest gjort sig känt för att Svenska Kaolin vill starta gruvbrytning uppe på fäladen. Det ska dom nog inte bry sig om. Man behöver bara titta upp på katedralen på kullen så inser man att Billingeborna skojar man inte med. Dom som bygger ett sånt tempel på Skåneslätten vet vad dom vill. Dom vill inte ha någon gruva, så det blir säkert ingen heller.

Det är inga fattiglappar och mesar som bygger sådana här katedraler på den skånska landsbygden.

Billingeborna är stolta, över sin by och över sin historia. Det finns en magnifik hembygsgård mitt i byn, men samhällets historia är mycket äldre än så. Redan under vikingatiden slutade man namnge orter med slutleden -inge. Så det är en riktigt gammal by som troligen fått sitt namn efter kullen där kyrkan ligger. Bill eller hall sade våra förfäder om kullar och höjder.

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s