Mot Wismar

Om en halvtimma påbörjar vi resan till Tyskland. Påbörjar, eftersom vi måste ta en vända om Skoghall, för att låna bil av Malin o Johan. Tyskarna tycker nämligen att dubbdäcken på våran Prius är en samhällsfara och eftersom Der Polizei inte är att leka med så får det bli odubbat i form av lånad Subaru. Att lägga på sommardäcken på det egna åket kommer inte på fråga, efter en skräckresa till Hamburg för några år sedan. Sommardäck och underkylt regn i norra Tyskland är ett minne man försöker förtränga.

Samhällsfarlig bil i Tyskland.

I sammanhanget kan man ju undra varför vi i Sverige är så flata mot utländska besökare när det gäller kraven på bilarna och bilarnas utrustning? Ansvarig minister (heter hon Elmsäter-Svärd?) har tydligen flaggat för att lastbilarna nästa vinter måste ha vinterdäck. Är det någon som tror att vi kommer att ställa samma krav på alla utländska lastbilar? Nej, rumänska, ungerska och slovenska långtradare kommer säkert att fortsätta att ligga som konfetti i diket så snart det blir halt.

Vad vi ska i Tyskland att göra? Handla förstås. Den allt starkare svenska kronan börjar göra det riktigt roligt. Riktigt, riktigt roligt blir det förstås först den dag när den svenska kronan går om den danska. Jag kan fortfarande minnas hånflinet hos den danska kassörska som gav mig MINDRE än femhundra danska tillbaka på Århus-färjan när jag ville växla en svensk femhundring. Sådant sitter i och det hjälper inte ens att frammana bilden av slaget vid Lund.

Så det blir ilfart till Lubeck (WordPress hittar inte tyska y) och varuhuset Citti. Detta köptempel har vi besökt i Stralsund och nu vill vi se om Lubeck-varianten har en lika imponerande godisavdelning. Dom där långa hyllorna, som kallas för gondoler på handlarspråk, ni vet? Tre, fyra sådana knökfulla med allt från skumtomtar till ädlaste Niederegger-marsipan. Det kan bli dyrt.

Sen blir det Wismar (vi är ju vanemänniskor), Steigenberger och Zum Weinberg, innan vi drar hem över Rostock där vi tänker bunkra, så vi klarar oss fram till påsk.

Annonser
Det här inlägget postades i Ingen kategori. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s